Poppenspreekuur

Eén keer per maand houdt poppendokter Rogier Dop spreekuur in het Juliana Kinderziekenhuis (JKZ). Hij doet dit met zijn moeder Myrna Dop, zij is de poppenchirurg. Samen maken ze zieke poppen en knuffels beter.
Elke 2e woensdag in de maand kunnen kinderen er met hun zieke pop of knuffel naartoe. Dit biedt een welkome afleiding voor kinderen die ziek zijn. Of dit nu kinderen zijn die langere tijd in het ziekenhuis liggen of kinderen die toevallig in het ziekenhuis zijn voor een afspraak.

Wat doen de poppendokter en poppenchirurg?

De poppendokter is echt een dokter voor de pop. Heel veel poppen en knuffels hebben buikpijn. Daar heeft hij een speciaal drankje voor. De poppenmoeder of -vader mag kiezen of zijn pop of knuffel het drankje op moet drinken of via een spuitje krijgt. Ook ziet hij veel gebroken armen en benen te zien. Die poppen of knuffels zijn uit bed gevallen of van de trap. Ze krijgen dan een spalkje of een verbandje.

Poppenchirurg Myrna naait armen, benen of oren aan. Zij maakt kapotte poppen en knuffels weer beter. Met naald en draad en een hele zak vul vulsel lapt ze snel de gelifede pop of knuffel weer op. En de kinderen helpen haar hierbij.

Naast afleiding biedt een bezoekje aan de poppendokter en poppenchirurg ook steun aan kinderen. Ze kunnen samen met de kinderen een verwerkingsspel doen naar aanleiding van een opname of behandeling. Als de opname of behandeling nog moet plaatsvinden, kunnen ze een voorbereidingsspel met ze doen.

Ziekenhuisbezoek luchtiger maken

Poppendokter 2Een bezoek aan de poppendokter kan het ziekenhuis bezoek voor kinderen wat luchtiger maken. Het leidt kinderen af van de gedachten aan een behandeling, onderzoek en eventuele pijn. "Een van de eerste kindjes die langskwam, was heel erg schuchter. Ze durfde bijna niets te zeggen. Toen ik klaar was met haar knuffel, vertrok ze met een glimlach en een zwaai. Zo'n meisje heb ik dan een bee

tje kunnen helpen ontdooien." aldus de poppendokter.

Wanneer zijn de poppendokters in het JKZ?

De poppendokter en poppenchirurg zijn er elke tweede woensdag van de maand van 13.30 - 16.00 uur. Je vindt ze met de dokterskar in het JKZ, op de begane grond. De eerstvolgende data zijn woensdag:

  • 9 augustus
  • 13 september
  • 11 oktober
  • 8 november
  • 13 december

Onze poppendokter Rogier en poppenchirurg Myrna vertellen in het Haags TV Journaal over hun prachtige beroep. Rogier: "Het is mooi om kinderen even te laten vergeten dat ze ziek zijn. De aandacht gaat volledig naar de knuffel of pop".

 

Contact

Algemeen
Juliana Kinderziekenhuis

Telefoon(070) 210 0000

image_3006Meer informatie
Spoedplein