Zondagse lessen in HagaZiekenhuis

15 maart 2016

"Hoe lang doet u dit werk al? Wat is het aller-grappigste wat u ooit hebt meegemaakt? Wat voor opleiding heb je nodig?" De kinderen van IMC Weekendschool vroegen radioloog Herma Holscher zondagmiddag in het HagaZiekenhuis de oren van het hoofd. Maar ze beantwoordde ze graag. Dokter Holscher is al langere tijd actief voor de Haagse IMC Weekendschool en gaf met plezier uitgebreide toelichting over haar werk. En uiteraard mochten de kinderen ook zelf aan de slag.

De leerlingen van 12, 13 jaar hadden, zoals ieder jaar, de opdracht een tijdschrift te maken. De inhoud mogen ze zelf bepalen en ze kozen gastdocenten die indruk op hen hadden gemaakt. Herma Holscher deed in het verleden vaker activiteiten voor de weekendschool en stemde enthousiast weer in. "Een meisje vertelde dat ze chirurg wil worden, dus die keek haar ogen uit. De kinderen namen ook foto's en waren duidelijk zeer geïnteresseerd."

CT-scan maken

De vijf brugklassers kregen een rondleiding op de afdeling en zagen hoe een CT-scan wordt gemaakt. Ze waren verrast over de manier waarop Holscher een verslag maakt van de röntgenfoto's op de computer: ze spreekt ze in en een speciaal programma zet haar woorden automatisch om in tekst. Een echo van elkaars buik maken ging de leerlingen wat te ver, maar een arm was een goed alternatief.

Op IMC Weekendschool krijgen kinderen uit de Schilderswijk en Transvaal aanvullend onderwijs op zondag over beroepen uit de wetenschap en kunst. Gastdocenten met verschillende beroepen laten de jongeren actief ervaren wat hun beroep inhoudt. De leerlingen krijgen les van bijvoorbeeld journalisten, dokters of advocaten en gaan op excursie naar allerlei interessante plekken. De weekendschool daagt haar leerlingen uit hun grenzen te verleggen, meer te durven en te doen.