Wil je meer weten over schildklieraandoeningen?

23 mei 2016

Op dinsdagochtend 24 mei, in de Week van de Schildklier, is de werkgroep Zuid-Holland van de Schildklier Organisatie Nederland (SON) met een informatiestand en ervaringsdeskundigen aanwezig in het HagaZiekenhuis aan de Leyweg 275 te Den Haag. Speciale aandacht is er voor schildklieraandoeningen bij kinderen.

De schildklier ligt voor in de hals en bestaat uit twee delen (kwabben) die in het midden met elkaar verbonden zijn. De schildklier lijkt hierdoor een beetje op een vlinder.

Het schildklierhormoon speelt een rol bij de stofwisseling van vrijwel alle lichaamsweefsels, en stimuleert de lengtegroei. Voor de geboorte en tijdens de eerste drie levensjaren is schildklierhormoon belangrijk voor de hersengroei en -ontwikkeling, daarna voor het functioneren van de hersenen.

Veel vragen…

Van 23 tot en met 28 mei 2016 is het de Week van de Schildklier. Dit jaar is het thema 'Kinderen en jongeren met Verworven Schildklierproblemen'. Vooral ouders met kinderen met een chronische schildklieraandoening, maar ook jongeren zelf, hebben vaak vragen en zijn onzeker. Heeft de ziekte invloed op school, studie en relatie? Wat houdt dit in voor de rest van het leven? Wanneer is het verstandig om medicatie te nemen? Wat verandert er in de puberteit? In deze week zijn brochures over schildklieraandoeningen en andere informatie over dit thema beschikbaar.

De informatiestand is dinsdag 24 mei te vinden in de lichtstraat van het HagaZiekenhuis van 9.30 tot 12.00 uur. De website www.cyberpoli.nl, speciaal voor kinderen, is er voor het delen van ervaringen, het stellen van vragen of het vertellen van verhalen. Een interactieve ontmoetingsplaats voor kinderen en jongeren met een chronische ziekte.

Kijk voor meer informatie over wat de schildklier doet ook op: www.cyberpoli.nl/schildklier/medisch/deschildklier