Tovertafel voor HagaZiekenhuis

02 augustus 2016

De afdeling Ouderengeneeskunde van het HagaZiekenhuis heeft na bemiddeling van Stichting HagaVrienden van de Edwin van der Sar Foundation een Tovertafel in bruikleen gekregen. De Tovertafel is ontwikkeld voor mensen met een speciale zorgbehoefte, zoals mensen met dementie of een verstandelijke beperking. Een projector aan het plafond projecteert spellen op een tafel en sensoren sporen hand- en armbewegingen op. Zo komt de tafel tot leven en zet het mensen aan om te bewegen.

De Edwin van der Sar Foundation zet zich actief in voor mensen met hersenletsel en stimuleert beweging en sociale interactie bij deze doelgroep. "De Tovertafel is een nieuw project van de Foundation", zegt Annemarie van der Sar, de echtgenoot van voormalig profvoetballer Edwin van der Sar en voorzitter van de Foundation. "De spellen zijn uitdagend en prikkelend en kunnen zelfstandig of in groepsverband gespeeld worden."

Annemarie van der Sar gaf de Tovertafel in het HagaZiekenhuis officieel in bruikleen. Dat deed zij samen met patiënten en medewerkers. Het HagaZiekenhuis is het eerste ziekenhuis dat de Tovertafel via de Edwin van der Sar Foundation uitprobeert bij patiënten van de Ouderengeneeskunde.

Uitdagen om meer te bewegen

Op de afdeling Ouderengeneeskunde in het HagaZiekenhuis worden patiënten opgenomen met verschillende lichamelijke ziekten. De patiënten hebben daarnaast vaak dementie. Veel mensen met dementie bewegen te weinig, soms door functieverlies, soms door hun lichamelijke aandoening. De Tovertafel daagt hen uit om (weer) contact te hebben met medespelers, verplegend personeel en familie en het prikkelt hun cognitief vermogen. Daarnaast stimuleren de spellen van de Tovertafel de spelers om in beweging te komen. Ze kunnen bijvoorbeeld virtuele zeepbellen kapot slaan of blaadjes van tafel vegen. Op deze speelse wijze maakt de Tovertafel de ouderen actief. Bewegen zorgt voor een betere doorbloeding van de spieren en voor aanmaak van endorfine in de hersenen.

Kosteloos uitproberen

Stichting HagaVrienden heeft contact gelegd met de Edwin van der Sar Foundation. Deze biedt zorginstellingen aan om de Tovertafel kosteloos een maand uit te proberen. Op die manier kunnen zij ervaren wat de Tovertafel voor hen kan betekenen. Meer informatie op www.edwinvandersarfoundation.nl en www.tovertafel.nl.

Edwinvandersarfoundation

Tovertafellogo