2016

Summercourse LUMC-campus Population Health Management

29 juli 2016

In juli 2016 organiseerde de LUMC-Campus Den Haag voor de eerste keer de summercourse Population Health Management. De deelnemers aan deze zomercursus volgden de hele week lezingen, onder meer over de veranderingen in de zorg die momenteel plaatsvinden. Zo is er technisch steeds meer mogelijk, verandert de samenstelling van de bevolking en staan de voorkeuren van individuele patiënt steeds meer centraal. De cursisten gingen ook langs bij deskundigen in de praktijk, waaronder in huisartsenpraktijken en bij MCH-Bronovo, locatie Westeinde en HagaZiekenhuis.

Hartinfarcten voorkomen

De deelnemers hadden een diverse achtergrond, van studenten geneeskunde tot huisartsen, GGD-medewerkers en medisch specialisten. Ze werkten in groepjes plannen uit om op een kosteneffectieve manier de gezondheid van kwetsbare doelgroepen te verbeteren. Aan het eind van de week presenteerden zij hun ideeën over onder meer suïcidepreventie, het voorkomen van hartinfarcten bij Hindoestanen met diabetes en valpreventie bij ouderen.

Deelnemers aan de summerschool vertelden na afloop wat zij van de cursus vonden.

"De cursus was een goede mix van wetenschappelijke kennis, praktijkvoorbeelden en zelf aan de slag gaan", vertelt Irene Heikens, zesdejaars geneeskundestudent. "Het afgelopen half jaar heb ik in een huisartsenpraktijk gewerkt en veel van het zorgproces gezien. Ik vind het interessant om ook op beleidsniveau te kijken. Over beleidszaken leer je niet zoveel tijdens de studie geneeskunde, zeker niet over de innovatieve zaken die hier aan bod zijn gekomen. De cursus besteedt bijvoorbeeld veel aandacht aan hoe de toekomst van de zorg eruit gaat zien. Dat vind ik heel interessant."

"De zorg is nu nog erg georganiseerd rondom orgaansystemen of specifieke ziektes, maar steeds meer mensen hebben te maken met comorbiditeit. Die moeten nu nog langs veel verschillende zorgverleners. Een belangrijk aspect van deze cursus gaat over hoe je de zorg zo goed mogelijk kunt coördineren, zodat deze patiënten daadwerkelijk met hun probleem geholpen worden", zegt GGD-medewerker Sophie Henken. "Het wetenschappelijke aspect van deze cursus sprak me erg aan. Ook gaat de cursus erg over coördinatie van zorg en samenwerking tussen zorgprofessionals. Dat is een ander perspectief dan ik in opgeleid ben, maar het is erg nuttig voor mijn werk."

Dirk Jan Versluis, intensivist MCH-Bronovo: "Een belangrijke vraag in mijn dagelijks werk is hoe we zorgen dat mensen na ontslag uit het ziekenhuis niet snel weer opgenomen hoeven worden. Wat hebben patiënten nodig om heropname te voorkomen? Belangrijk is verbinding tussen de eerste en tweede lijn en daar helpt deze cursus ook bij. Je ontmoet elkaar in een verbindende omgeving, discussieert met elkaar en leert van elkaar."

Hella Heijs, huisarts in opleiding: "Ik vond het leuk dat je bij deze cursus op een heel andere manier naar je vak kijkt dan bij het dagelijks werk. Vooraf was ik vooral nieuwsgierig naar wat er aan bod zou komen, maar nu aan het eind van de week denk ik ook echt dat ik er iets mee kan. Als huisarts heb je een signaalfunctie, maar hoef je niet alles te doen en te weten. Het is belangrijk dat je goed weet naar wie je kunt verwijzen, bijvoorbeeld een sociaal wijkteam. Uiteindelijk scheelt dat veel tijd, want als huisarts heb je het druk genoeg."

LUMC-Campus Den Haag zal diverse programma's initiëren en faciliteren. De eerste is het programma Public Health, waarbinnen deze Summercourse Population Health Management werd georganiseerd. In 2017 wordt deze voor de tweede keer georganiseerd, van 3 juli tot 7 juli. Op termijn zal deze cursus uitgroeien tot een onderzoeksmaster, die uit onderdelen bestaat die ook los te volgen zijn.

 

Nieuwsoverzicht

januari 2016februari 2016maart 2016april 2016mei 2016juni 2016juli 2016augustus 2016september 2016oktober 2016november 2016december 2016
 

Volg ons op

  • Volg ons op Twitter
  • Volg ons op Youtube
  • Volg ons op Facebook