Regionale samenwerking voor betere zorg ernstige hartfalenpatiënt

21 januari 2016

Het Hartcentrum van het HagaZiekenhuis doet mee aan het landelijke kwaliteitsprogramma Connect Hartfalen. De Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC) gaf woensdag 20 januari 2016 het startsein hiervoor aan de ziekenhuizen* die het programma als eerste in de praktijk brengen. Het doel is optimale en effectieve kwaliteitszorg te bieden aan patiënten met ernstig hartfalen. Via het programma maken de verschillende zorgverleners in de regio afspraken met elkaar over hoe zij die zorg met elkaar het beste kunnen inrichten.

Hartfalen heeft een grote impact op de patiënt, zijn omgeving en het zorgstelsel. Het aantal patiënten met (ernstig) hartfalen stijgt de komende jaren snel. Dat vraagt om maatregelen zodat er een efficiënte en gestructureerde organisatie van deze zorg komt. Ook door de stijgende zorgkosten is er steeds meer behoefte aan zorg volgens het principe 'dicht bij huis als het kan, verder weg als het moet'. NVVC is met het landelijke programma Connect Hartfalen gestart om de samenwerking tussen regionale instellingen en zorgverleners beter op elkaar af te stemmen. Onder andere huisartsen, cardiologen, praktijkondersteuners van de huisartsen en hartfalenverpleegkundigen zijn actief betrokken bij Connect Hartfalen.

Snel de juiste zorg op de juiste plek

De grote winst van de nieuwe aanpak is het procesmatige en effectieve karakter. Hierdoor komen zorgverleners tot snelle en praktische afspraken, waarbij de zorg aan de patiënt met ernstig hartfalen plaatsvindt op de meest geschikte plaats. NVVC Connect Hartfalen biedt ondersteuning bij de regionale implementatie van de Landelijke Transmurale Afspraak hartfalen (LTA) en biedt een landelijk platform voor regionale afspraken en speerpunten.

*De deelnemende ziekenhuizen in de regio zijn Leids Universitair Medisch Centrum, Alrijne Ziekenhuis, Spaarne Gasthuis, Groene Hart Ziekenhuis, HagaZiekenhuis, Langeland Ziekenhuis en
Medisch Centrum Haaglanden - Bronovo.

Over hartfalen

Hartfalen is een veel voorkomende aandoening, met een hoge mortaliteit en morbiditeit. Bij hartfalen is de pompfunctie van het hart verminderd. Het hart pompt niet genoeg bloed rond en er ontstaan klachten zoals vermoeidheid of vocht vasthouden. In Nederland zijn ruim 140.000 patiënten met hartfalen. Naar schatting neemt dit aantal verder toe tot 200.000 in 2025. De impact op de patiënt, mantelzorger en het zorgstelsel is groot