Radiotherapie is vernieuwd

07 april 2016

Begin april werd de vernieuwde afdeling Radiotherapie geopend. Sindsdien zijn de stralingsapparaten bij Radiotherapie weer geheel up-to-date. Eén van de apparaten is volledig vernieuwd, de ander heeft een update gekregen. Medisch manager Frank Gescher en sectormanager Radiotherapie Elma Meijerink zijn er blij mee. “We zijn weer helemaal terug,” zegt Gescher, refererend aan de verschillende samenwerkingsverbanden met andere ziekenhuizen.

Directievoorzitter Marjolein Tasche en Jan Huib Franssen, radiotherapeut, verrichten de openingshandeling van de vernieuwde afdeling Radiotherapie.

Beiden zijn trots op de afdeling en blij dat de verbouwingen zijn afgerond. "De patiënt is de kern waar de afdeling om draait. We zijn in omvang niet de grootste afdeling van Nederland, maar onze dienstverlening is uiterst betrouwbaar en patiëntgericht. We werken hier op Champions League niveau."

Kleinschaligheid is een kracht

Er is de afgelopen jaren veel veranderd. Naast de technologische innovaties is de communicatie met patiënten veel belangrijker geworden. Qua techniek ontlopen afdelingen Radiotherapie elkaar niet zoveel. Elke afdeling Radiotherapie is modern. Maar de omgang met patiënten is wel degelijk verschillend. "Het HagaZiekenhuis onderscheidt zich op het gebied van radiotherapie door de kleinschaligheid. Dat is een kracht."

Dichtbij zijn

Overigens zoekt de afdeling radiotherapie nog steeds naar samenwerking met andere ziekenhuizen. Er is een samenwerkingsovereenkomst met het LUMC. Een ander voorbeeld hiervan is de samenwerking met het LangeLand Ziekenhuis. "Een patiënt van het LangeLand Ziekenhuis die radiotherapie nodig heeft, hoeft niet steeds naar Den Haag. Wij zien oncologische patiënten op onze poliklinieken in Zoetermeer en we stemmen de behandeling af met onze collega's daar. Dichtbij zijn staat centraal."

Radiotherapie timmert duidelijk hard aan de weg. "Hoewel de patiëntenzorg centraal staat doen we hier ook aan onderzoek en ontwikkeling. Zo zoeken we nu naar mogelijke innovaties die vanuit kleine organisaties beter te doen zijn dan vanuit een groot centrum."

"Bijvoorbeeld op het gebied van positie verificatie zijn we vernieuwend bezig. Collega's uit het hele land kijken belangstellend met ons mee hoe we het hier doen". Alle reden dus voor een feestelijke opening.