Preventieve maatregelen tegen scabiës

01 februari 2016

In het HagaZiekenhuis is bij één patiënt de besmettelijke huidaandoening scabiës vastgesteld. De besmetting is buiten het ziekenhuis opgelopen. Het ziekenhuis heeft het zogenaamde Infectiepreventie protocol in werking gesteld, volgens de landelijke richtlijn.

Dit betekent dat medewerkers en patiënten die mogelijk contact hebben gehad met de patiënt uit voorzorg worden behandeld met medicatie. Dit om mogelijke besmetting te voorkomen. Patiënten worden door de GGD of het ziekenhuis benaderd.

Scabiës (ook wel bekend als schurft) wordt veroorzaakt door de schurftmijt en kan de patiënt veel last bezorgen, vooral jeuk. Besmetting kan plaatsvinden door langdurig of regelmatig intensief contact. De ziekte is niet ernstig en is goed te behandelen.

Op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid & Milieu (RIVM) vindt u uitgebreide achtergrondinformatie over scabiës.