Patiëntjes met hartaandoening blij met TikkieRing

14 januari 2016

Vandaag ontvingen de tweejarige Caro en de vierjarige Laila als eerste patiëntjes in het Haagse Juliana Kinderziekenhuis (JKZ) van kindercardioloog dr. Filippini en Floris Italianer, directeur van de Hartstichting, een Tikkie. Kinderen met een hartaandoening krijgen een Tikkie na hun bezoek aan het ziekenhuis. Sommige kinderen hebben inmiddels al een grote hoeveelheid Tikkies aan hun TikkieRing verzameld.

Vlnr: Kindercardioloog dr. Filippini, de vierjarige Laila met haar moeder, de tweejarige Caro met haar moeder en de doos met Tikkies, doktersassistente Farida El Youssfi en Floris Italianer, directeur van de Hartstichting

In Nederland leven 30.000 kinderen en jongeren met een hartaandoening. Per jaar komen daar ongeveer 1.500 kinderen bij, gemiddeld 4 per dag. Na het stellen van de diagnose krijgt 50 procent van de kinderen een cardiochirurgische operatie of een katheterinterventie.

Tikkie

Om kinderen met een hartaandoening te steunen in het intensieve en vaak lange zorgtraject ontwikkelde De Hart&Vaatgroep samen met de Hartstichting het ondersteuningssysteem de TikkieRing. "Voor elk kind, maar ook voor de ouders, is een opname, onderzoek of behandeling in het ziekenhuis spannend," zegt Floris Italianer. "De TikkieRing met stoere bedels (Tikkies) en een logboek helpt kinderen hun heftige en vervelende ervaringen te verwerken. De ring vertelt het persoonlijk verhaal van het kind."

De ouders van Caro vertellen: "Caro is geboren met een hartaandoening en werd in 2014 in het LUMC geopereerd. Daar kreeg ze haar eerste Tikkie en TikkieRing. Ze was toen nog te klein om het te snappen. Het idee achter de Tikkiering is erg leuk. De ring met Tikkies zijn voor ons herinneringen. Aan de hand daarvan kunnen wij haar (en straks zij zelf) vertellen wat er gebeurd is in die periode. Het is een positieve kant aan de bezoeken aan het ziekenhuis. Met Caro gaat het gelukkig heel goed. Ze is een blije, energieke dame, een kind als ieder ander. Alleen de jaarlijkse controles, en de Tikkiering, herinneren ons aan de intensieve periode die achter ons ligt."

Logboek

Bij de TikkieRing met bedels hoort een (online) logboek met ruimte voor verhalen, tekeningen en foto's. In het logboek staat een symbolisch verhaal:'De schatten van Rapatiki'. Op www.tikkiering.nl kunnen kinderen met een hartaandoening en hun ouders hun ervaringen (digitaal) bijhouden en delen.

Hartvrienden

De TikkieRing valt onder het programma Hartvrienden. Hartvrienden is er voor ouders en kinderen met een hartaandoening. Op www.hartstichting.nl/tikkies staat een filmpje over de TikkieRing, ervaringsverhalen, toegang tot het online logboek van de TikkieRing en nog veel meer producten.

Logo_hartvrienden

Logo_JKZ