Nucleaire Geneeskunde HagaZiekenhuis naar nieuwe plek

10 maart 2016

De afdeling Nucleaire Geneeskunde van het HagaZiekenhuis locatie Leyweg is verhuisd naar een nieuw onderkomen. Voortaan zit deze afdeling op de begane grond, bij de afdeling Radiologie. Voor patiënten én medewerkers heeft dat alleen maar voordelen.

"De afdeling bevond zich tot nu toe in de kelder van het ziekenhuis. Dat was al zo vanaf 1972", zegt Rianne van der Maarel, senior laborant op de Nucleaire Geneeskunde. "Niet echt een fijne plek voor patiënten om naar toe te gaan. Vanaf 10 maart is dat anders. Vanaf dan bevindt de Nucleaire Geneeskunde zich op de begane grond bij de afdeling Radiologie. Het is een mooie nieuwe afdeling geworden mét daglicht."

Loodlaag

Op de afdeling Nucleaire Geneeskunde wordt onderzoek gedaan met radioactieve stoffen. "Dankzij de straling van de radioactieve stof kunnen we met behulp van een gammacamera of een PET-camera een scan maken van de verschillende organen", legt Rianne uit. Vanwege de radioactieve stoffen zijn ook op de nieuwe afdeling speciale muren met een loodlaag gemaakt. Deze houden de radioactieve straling tegen die bij onderzoek of behandelingen vrijkomen."

De Nucleaire Geneeskunde afdeling is onderdeel van het Radiologisch Centrum en wordt geleid door nucleair geneeskundigen (tevens radiologen) Christianne Duchateau en Marina Kartachova. "Doordat de Nucleaire Geneeskunde nu bij de afdeling Radiologie zit kunnen we veel efficiënter werken. Voor patiënten is er een mooie wachtruimte. En voor patiënten die langer moeten wachten, is er een speciale ruimte met een bed. Voor cardiologiepatiënten is er een aparte fietskamer ingericht voor onderzoek. Er is een aparte balie waar patiënten zich melden. We kijken met veel genoegen uit naar onze nieuwe werkplek", besluit Rianne.

Nieuwe apparatuur

Met de verhuizing is ook nieuwe apparatuur aangeschaft. Daarmee heeft het HagaZiekenhuis de meest geavanceerde en moderne afdeling Nucleaire Geneeskunde in de regio. Het laborantenteam is speciaal getraind om de nieuwe apparatuur te kunnen bedienen. De afdeling voert jaarlijks rond 5.200 onderzoeken uit.