Nivolumab beschikbaar voor patiënten met uitgezaaide long- of niercelkanker

10 oktober 2016

Voor patiënten met uitgezaaide long- of niercelkanker biedt het HagaZiekenhuis sinds september als behandeling het middel Nivolumab aan. Nivolumab is een vorm van immunotherapie: het stimuleert het eigen afweersysteem om de kankercellen aan te vallen. Het HagaZiekenhuis is het enige niet-academische ziekenhuis in Zuid-Holland dat Nivolumab mag voorschrijven voor beide aandoeningen.

De long-oncologen en internist-oncologen van Haga zijn verheugd dat zij Nivolumab kunnen geven aan patiënten met uitgezaaide long- en niercelkanker.

Longarts-oncologen Pepijn Brocken en Henk Codrington zijn erg verheugd over deze baanbrekende behandeloptie: "Patiënten kunnen nu in hun eigen regio met Nivolumab behandeld worden. Tot vorig jaar was er bij patiënten met uitgezaaide longkanker die chemokuren kregen, geen andere optie dan een nieuwe reeks chemokuren. Maar de kans dat de tumor erdoor wordt verkleind, is niet zo groot. Met de komst van immunotherapie is er voor deze patiënten meer kans op verbetering of stabilisatie en de therapie heeft minder bijwerkingen", zegt Pepijn Brocken.
Ook internist-oncologen Danny Houtsma en Patricia Quarles van Ufford zijn enthousiast over de komst van Nivolumab. Zij behandelen patiënten met niercelkanker. "Bij een selecte patiëntengroep met uitgezaaide niercelkanker kan de therapie veel baat hebben", legt Danny Houtsma uit. "Niercelkanker reageert niet op chemotherapie. De standaardbehandeling bestaat uit zogenaamde angiogeneseremmers: deze remmen de vorming van nieuwe bloedvaten. Daardoor kunnen tumoren soms worden geremd in hun groei. Wanneer deze behandeling niet meer werkt, kan nu Nivolumab worden overwogen. Het geeft relatief weinig bijwerkingen en er is goede hoop dat de ziekte bij een aantal patiënten langduriger onder controle blijft."

Samenwerking

In een multidisciplinair wekelijks overleg worden alle patiënten besproken die met Nivolumab worden behandeld. De longartsen hebben ook overleg met het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam. "De multidisciplinaire aanpak in een team, aangevuld met een dermatoloog en gastro-enteroloog, is voor dit soort middelen van groot belang, vooral vanwege het behandelen van mogelijke bijwerkingen", vertelt Pepijn Brocken. "We zijn blij dat we onze patiënten deze behandeltherapie nu kunnen aanbieden. Alle bevindingen worden wetenschappelijk vastgelegd zodat we op langere termijn kunnen aantonen hoe effectief het middel is."