2016

Nieuwe Intensive Care op locatie Leyweg

13 april 2016

Op woensdag 13 april is de afdeling Intensive Care (IC) van het HagaZiekenhuis, locatie Leyweg, verhuisd naar haar nieuwe plek op de tweede verdieping. De nieuwe IC heeft met het oog op de toekomst de capaciteit verhoogd van achttien naar achtentwintig bedden.

Op de nieuwe IC zijn achttien aparte boxen met veel daglicht

De nieuwe IC, gebouwd volgens de laatste richtlijnen, bestaat uit achttien aparte boxen, een zaal met vier bedden en een zaal met zes bedden voor patiënten die een openhartoperatie (OHO) hebben ondergaan.

Uitgebreid

Op de IC met level 3 status (academisch niveau) liggen hoog kwetsbare patiënten die vaak vechten voor hun leven. De uitbreiding naar achtentwintig bedden is nodig omdat er steeds complexere IC-zorg wordt verleend en het adherentiegebied van het HagaZiekenhuis na de fusie met het LangeLand is vergroot. Het HagaZiekenhuis vindt het belangrijk dat de patiënt altijd de meest ervaren arts aan zijn bed krijgt. Daarom is er 24/7 een traumachirurg, intensivist, OK-team en gynaecoloog aanwezig.

Intensivist Ilse Purmer is nauw betrokken bij de bouw van de nieuwe IC. Ilse: "Op de nieuwe afdeling wordt decentraal gewerkt, dicht bij de patiënt. Direct naast de IC-boxen worden twee patiënten tegelijk vanaf de decentrale werkplekken geobserveerd door verpleegkundigen en artsen. In de ruime boxen komt veel daglicht naar binnen. De patiënten liggen gericht naar het raam, zodat het dag- en nachtritme zoveel mogelijk behouden blijft. Dat is belangrijk om een delier (acute verwardheid) te voorkomen."

Iedere patiënt die in een aparte box ligt, heeft zijn eigen dagvoorraad medicatie en verzorgingsmateriaal om kruisbesmetting te voorkomen. De IC heeft een eigen satellietapotheek, zodat medicatie direct kan worden bereid en aangevuld. Er zijn ook vier sluiskamers. Dat zijn isolatiekamer, die worden gebruikt bij een moeilijk te behandelen infectie. Er is extra rekening gehouden met de arbeidsomstandigheden voor verpleegkundigen. In elke box is een tillift ingebouwd. Patiënten die daartoe in staat zijn, kunnen gebruik maken van de Patiënten- TV/PC.

Ontwerp en logistiek

Ilse: "De gebruikers (verpleegkundige en arts) zijn direct betrokken geweest bij het ontwerp. Alles is goed uitgedacht. Voorbeelden daarvan zijn de decentrale werkplekken dichtbij de patiënt, de tillift in elke IC-box en de locatie van de OHO-zaal, voor patiënten die een openhartoperatie hebben ondergaan. Je rijdt de patiënt zo vanaf het OK-complex naar de IC. Het Hartcentrum bevindt zich naast de IC. Ook vanuit de Spoedeisende Hulp is de route naar de IC zo kort mogelijk gehouden."

Voor de familie van de patiënt zijn er op de afdeling familiekamers waar men kan verblijven en overnachten. Zo zijn ze dicht bij de patiënt, met de mogelijkheid om even tot rust te komen. De kamers zijn comfortabel ingericht met een slaapbank, televisie en eigen douche en toilet. Voor maaltijden wordt gezorgd en de familie kan zelf koffie, thee of een ander drankje pakken."

Draaiboek

"Om de verhuizing goed te laten verlopen is een draaiboek met een strak schema gemaakt," vertelt Artze Prins, sectormanager van de Acute Zorg. "Voor iedere patiënt is vooraf vastgesteld waar hij komt te liggen op de nieuwe IC en welke apparatuur hierbij nodig is. Er worden twee teams van artsen en verpleegkundigen ingezet: één op de oude en één op de nieuwe afdeling. Alle te nemen stappen zijn gedetailleerd beschreven. Het moet op rolletjes lopen."

 

Nieuwsoverzicht

januari 2016februari 2016maart 2016april 2016mei 2016juni 2016juli 2016augustus 2016september 2016oktober 2016november 2016december 2016
 

Volg ons op

  • Volg ons op Twitter
  • Volg ons op Youtube
  • Volg ons op Facebook