2016

Lentekriebels door hooikoorts

17 mei 2016

Vermijd pollen als dat kan. Smeer vaseline rondom de neus, neem tabletjes met antihistaminica, een corticosteroïd neusspray en was je haren voor het slapen gaan zodat er zeker geen pollen in zitten. Dat zijn nuttige tips tegen hooikoorts van KNO-arts Claire Bommeljé.

Claire Bommeljé tijdens de lezing over hooikoorts in de Haagse Hogeschool

Zij gaf aan de start van het hooikoorts-seizoen een lezing Science of Tomorrow. In de zaal: studenten van de Haagse Hogeschool en andere belangstellenden.  "Voor veel mensen is hooikoorts een jaarlijks terugkerend probleem waarvan ze letterlijk de kriebels krijgen. Een goede gedachte dus om de wetenschappelijke lezingenreeks die Museon en de Haage Hogeschool elke maand houden met dit onderwerp te beginnen," zegt Claire Bommeljé. En zo zaten tientallen mensen in de Speakers Corner in 'The Lighthouse', het vernieuwde atrium van de Haagse Hogeschool, te luisteren naar de uitleg van Claire.

"In mijn lezing vertelde ik vanuit mijn medische invalshoek over allergie en wat daarbij komt kijken. Van diagnostiek tot oorzaak en behandeling. Achteraf was er ruimte voor vragen, discussie met het publiek en een drankje. Er kwamen veel vragen uit het publiek. Bijvoorbeeld over het gebruik van neussprays, bijwerkingen, ernst van symptomen, immunotherapie, oorzaken, preventie en de invloed van het milieu. Het leverde vaak interessante discussies op." Claire doet graag dit soort lezingen. "Ik vind het leuk op deze manier aan niet medici het een en ander uit te leggen."

Hooikoorts: hinderlijk maar onschuldig

Mensen met hooikoorts zijn allergisch voor sommige pollen en stuifmeel van grassen, planten en bomen. Hiervan zweven hele kleine deeltjes in de lucht, vooral in het voorjaar. Om deze deeltjes onschadelijk te maken produceert je afweersysteem histamine. Door de histamine zwellen je slijmvliezen op en vernauwen je luchtwegen zich.

Hooikoorts is heel hinderlijk, maar kan geen kwaad. Zodra het stuifmeel of de pollen uit de lucht zijn, verdwijnen de klachten vanzelf. In de tussentijd kunnen de tips in het artikel helpen tegen de vervelende gevolgen.

Bloeiende -Berk -700x 468


Hooikoorts -grassen -e 1462191290143-640x 300

Graspollen en berkenpollen zijn de grootste veroorzakers van allergische klachten in het (vroege) voorjaar

 

Nieuwsoverzicht

januari 2016februari 2016maart 2016april 2016mei 2016juni 2016juli 2016augustus 2016september 2016oktober 2016november 2016december 2016
 

Volg ons op

  • Volg ons op Twitter
  • Volg ons op Youtube
  • Volg ons op Facebook