Juliana Kinderziekenhuis opent Beschermde Wiegkamer

12 december 2016

Het Juliana Kinderziekenhuis (JKZ) in Den Haag opent op 21 december aan het HagaSpoedplein een Beschermde Wiegkamer van de landelijke Stichting Beschermde Wieg. Het JKZ is hiermee het eerste kinderziekenhuis in Nederland. Het doel van de Beschermde Wiegkamer is hulp en een veilige plek te bieden aan een moeder die in al haar radeloosheid haar pasgeboren baby te vondeling wil leggen.

Kinderarts Madelon Ruige is een van de initiatiefnemers van de komst van een Beschermde Wiegkamer in het JKZ. Ruige: "Een moeder die haar baby afstaat is overstuur en in paniek. Om te voorkomen dat er risico's voor moeder en baby ontstaan is er nu ook voor de regio zuidwest een veilige opvang mogelijk in de Beschermde Wiegkamer in het JKZ. Voor de moeder en de pasgeborene staat een team van professionals dag en nacht klaar voor medische zorg, steun, troost en hulp. Alle zorgverleners hebben een geheimhoudingsplicht."

De Beschermde Wiegkamer is een kamer van 1,5 bij 3 meter, waar de moeder ongezien en anoniem naar binnen kan gaan en haar baby in een ledikantje kan leggen. Daar kan ze afscheid nemen of om hulp vragen. Bovendien kan ze een daar neergelegde envelop met een uniek puzzelstukje meenemen. Mocht ze zich bedenken, dan kan ze daarmee aantonen dat zij de moeder is. Als ze dat binnen drie maanden doet, kan zij alsnog met haar baby verenigd worden, omdat die dan nog niet officieel is afgestaan ter adoptie.

Een baby die in de Beschermde Wiegkamer wordt gelegd, krijgt (medische) verzorging van een kinderarts en een kinderverpleegkundige van het JKZ. Daarna wordt de baby overgedragen aan de kinderbescherming en jeugdzorg. De Beschermde Wiegkamer komt bij het HagaSpoedplein van het HagaZiekenhuis, locatie Leyweg.

Protocollaire afspraken

Het JKZ en de Stichting Beschermde Wieg hebben samen protocollaire afspraken gemaakt om een moeder en haar pasgeborene goed te kunnen opvangen. Ook het Haga Juliana Geboortecentrum is hierbij betrokken als de moeder gynaecologische hulp nodig heeft. "We willen dat een wanhopige moeder weet dat zij desgewenst anoniem haar baby veilig kan achterlaten in het JKZ en dat zij ook alle hulp kan krijgen in het ziekenhuis."

Deskundigen wereldwijd denken dat de aantallen levende en dode vondelingen, het topje van de ijsberg vormen, want veel baby's worden helaas nooit gevonden. In Nederland worden jaarlijks gemiddeld 2 levende en 4 dode vondelingen gevonden. Zie ook www.nidaa.nl/neonaticide.

Voor meer informatie en uitleg: www.julianakinderziekenhuis.nl/beschermdewiegkamer

Meer informatie: www.beschermdewieg.nl