2016

Initiatief ‘Bevallen Vol Vertrouwen’ valt in de prijzen

22 maart 2016

Op de landelijke Planetree conferentie werden op 17 maart de Planetree Awards uitgereikt. Deze zijn bedoeld als erkenning voor vernieuwende patiëntgerichte initiatieven die een positief verschil maken. In de categorie Persoons Awards viel Irma Kemper, verpleegkundige bij het Haga Juliana Geboortecentrum, in de prijzen met haar initiatief ‘Bevallen Vol vertrouwen’.

Verpleegkundige Irma Kemper wint de Planetree Persoons Award 2016 voor haar initiatief ‘Bevallen Vol Vertrouwen’

"Met 'Bevallen Vol Vertrouwen' geef ik coaching aan zwangere vrouwen, zodat ze minder angstig en vol vertrouwen de bevalling in gaan. Het is een vorm van aanvullende en mensgerichte zorg en daarom had ik 'Bevallen Vol Vertrouwen' als project ingediend bij Planetree Nederland. De Planetree Project Award heb ik niet gewonnen - die prijs ging geheel terecht naar andere geweldige projecten. Maar ik ben er ontzettend trots op dat ik ben uitgekozen voor de Planetree Persoons Award! Het is een fantastische erkenning van mijn werk", aldus een stralende en verraste verpleegkundige Irma Kemper van het Haga Juliana Geboortecentrum (HJGC).

Samen met hun partner

"Veel vrouwen zien de bevalling als het moeilijkste en meest eenzame moment in hun leven. Ze krijgen ook veel negatieve verhalen te horen en hebben vaak het idee dat ze het alleen niet kunnen. De coaching is er met name op gericht om hun het vertrouwen te geven dat ze het zelf kunnen. Ik vind het daarnaast belangrijk om de vrouwen het gevoel te geven dat ze er niet alleen voor staan, maar dat ze het samen met hun partner doen."

"Ik geef praktische tips om te kunnen ontspannen, zodat ze op eigen kracht de ademhaling onder controle krijgen. Daarmee kunnen ze de adrenaline (het stresshormoon) verminderen en de endorfine en oxytocine (de liefdeshormonen) verhogen. Dat zorgt ervoor dat een bevalling rustig kan verlopen."

LOVE

"Ik help al 25 jaar vrouwen met bevallen en het bevalt mij nog altijd heel erg goed. Mijn doel is dat vrouwen vol vertrouwen de bevalling in gaan en er met een goed gevoel op terug kunnen kijken. Dan ben ik tevreden. Ik ben twee jaar geleden op persoonlijke titel begonnen met het geven van workshops, onder de naam 'bevallen met LOVE'. De letters LOVE staan voor Loslaten, Ontspannen, Vertrouwen en Eenheid. Met dat laatste bedoel ik de eenheid tussen de partner, de vrouw en hun baby. Deze methode, die ik zelf ontwikkeld heb, werkt heel goed en er komen hele mooie bevallingen uit voort!"

"Ik zíe dat het werkt en ik pas de methode dan ook toe bij patiënten in het HJGC. Mijn collega's weten mij te vinden als ze te maken hebben met een angstige patiënt. Ik kan haar weer rustig krijgen. Een anesthesist heeft wel eens tegen mij gezegd 'jullie moeten mensen met een pijnstillingswens de keuze geven: ruggenprik, morfinepomp, of Irma'", zegt Irma lachend.

"Ik geef tijdens de informatiebijeenkomsten voor zwangeren in het HJGC een presentatie over Bevallen Vol Vertrouwen. Daarnaast geef ik klinische lessen aan mijn eigen collega's en aan collega's van het Geboortehotel. Ik hoop dat mijn methode overgenomen wordt."

Wat is Planetree?

Het HagaZiekenhuis werkt al jaren met het zorgconcept Planetree. Het is een vernieuwende manier van zorgen waarbij de patiënt centraal staat. Dit zorgconcept richt zich vooral op de menselijke kant van de zorg, zoals een vriendelijke bejegening, veel service en keuzevrijheid. Kortom: op dat wat de patiënt wil.

Daarnaast maakt Planetree zich sterk voor een prettige en zorgzame omgeving. Een ziekenhuis met veel licht, warme kleuren en natuurlijke elementen, waar patiënten, bezoekers en medewerkers zich op hun gemak voelen. Want als mensen zich prettig voelen, is dat goed voor hun herstel. Dit gedachtegoed ligt ten grondslag aan (ver)nieuwbouw van het HagaZiekenhuis en is overal terug te zien: van proces tot gebouw.

Lees meer over Planetree en de andere prijswinnaars.

 

Nieuwsoverzicht

januari 2016februari 2016maart 2016april 2016mei 2016juni 2016juli 2016augustus 2016september 2016oktober 2016november 2016december 2016
 

Volg ons op

  • Volg ons op Twitter
  • Volg ons op Youtube
  • Volg ons op Facebook