Honderd zwerfboeken vragen aandacht voor Beschermde Wieg

19 december 2016

In de ochtend van woensdag 21 december wordt Den Haag verrast door een ludieke actie. De Haagse firma Vrolijk legt 100 boeken kriskras door de stad: op plekken waar zwervers slapen, op het Binnenhof, in winkelstraten, in parken, op het Centraal Station, enzovoorts. Met deze bijzondere actie vraagt de Stichting Beschermde Wieg aandacht voor de officiële opening van een Beschermde Wiegkamer in het Juliana Kinderziekenhuis bij het HagaSpoedplein.

In het boek 'Het orkest van de engelen', staat een boodschap geschreven en op de voorkant prijkt een oranje sticker met daarop de woorden 'Pak mij op, neem me mee.' De vinder kan het boek weggeven, bijvoorbeeld aan een dierbare die wel wat licht kan gebruiken, of voor zichzelf houden. Het boek gaat over wonderen: niet te verklaren gebeurtenissen die mensen hebben meegemaakt en die hun leven positief hebben veranderd. Een mooie kerstgedachte, vindt Joany Vrolijk. "Mensen die het boek vinden kunnen een selfie met het boek posten op social media met #JKZ."

Juliana Kinderziekenhuis

Joany Vrolijk legde een jaar geleden de eerste verbinding tussen Stichting Beschermde Wieg en het Juliana Kinderziekenhuis (JKZ). Joany: "Op 19 december 2015 vond het eerste gesprek plaats in dit ziekenhuis over een Beschermde Wiegkamer. Het verbaasde mij dat Den Haag nog geen veilige plek had waar wanhopige vrouwen anoniem terecht kunnen. In onze stad zijn de laatste decennia 4 dode en 2 levende vondelingen gevonden. Hoe radeloos moet een moeder zijn om haar baby achter te laten? Daar moet een afschuwelijke problematiek aan vooraf zijn gegaan. Mijn droom was om in het JKZ een Beschermde Wiegkamer te openen."

Baby is veilig

Het bleef niet bij dromen. Een jaar later staat Joany, samen met kinderartsen van het JKZ aan de vooravond van de opening van de eerste vondelingenkamer in Den Haag. "Het JKZ zorgt daarmee voor een veilige wieg voor baby's die anders op straat worden gelegd, of erger, nooit worden gevonden. Een levensreddend initiatief." In minder dan een jaar tijd is de Beschermde Wiegkamer gerealiseerd. Het Juliana Kinderziekenhuis moest daartoe een grote verbouwing aan de pui ondergaan. In de kamer, die warm en liefdevol aanvoelt, staan een bedje en een schommelstoel, er ligt een envelop klaar voor de moeder en er hangt een intercom. Als de moeder op de knop drukt en hulp wil, staat er een professioneel team klaar om moeder en kind te helpen. Ze mag ook weggaan zonder zich te melden. Dan ontfermen de artsen en verpleegkundigen zich over het kind. De baby is op dat moment in ieder geval veilig. Later (binnen 3 maanden) kan de moeder op haar beslissing terugkomen.