HagaZiekenhuis klaar voor "nieuwe verpleegkundige"

26 september 2016

Het HagaZiekenhuis heeft samen met De Haagse Hogeschool een Zorg Innovatie Community (ZIC) opgezet op de afdeling Longziekten. Hier coördineren stagiairs in een leerwerkunit de zorg voor meerdere patiënten. Daarnaast leren zij samen met verpleegkundigen de eigen beroepspraktijk te onderzoeken in een zogenaamde ‘learning community’. De Zorg Innovatie Community is een nieuwe manier van opleiden in de studie hbo-verpleegkunde, één van de populairste opleidingen in Nederland.

Op de foto (v.l.n.r.) dr. Chris Wallner (onderzoekscoördinator en hogeschoolhoofddocent), Pit van Nes (hogeschooldocent), Joost Sijtsma (verpleegkundige), Elvira Hira (student), Anja Scheringa (verpleegkundige en praktijkopleider), Femke Laarman (verpleegkundige), Elvira Sanders - van Kan (verpleegkundige), Ilse Mosselman (student), Wendy Heemskerk (projectleider), Femke Mulder (verpleegkundige)

Verpleegkunde is continu in ontwikkeling en wordt steeds complexer. Daarom zijn de functie-eisen voor hbo-verpleegkundige verzwaard. In 2020 komt een nieuwe lichting studenten van de opleiding af met een nieuw beroepsprofiel, Bachelor Nursing 2020. Onderdeel hiervan is de Zorg Innovatie Community (ZIC).

Een groep derde- en vierdejaars verpleegkundige stagiairs is verantwoordelijk voor negen patiënten op de ZIC. Deze zijn verdeeld over vijf eenpersoonskamers en een zaal met vier bedden. De stagiairs lopen visites en dragen taken aan elkaar over. Ze werken in dag- en avonddiensten, ook in de weekenden, en krijgen begeleiding van een vaste groep verpleegkundigen. Deze begeleiding is in het begin intensief maar zal later in de stage meer op de achtergrond zijn. Ook de zorgzwaarte van de patiënten verandert in de loop van de stage, passend bij het leerproces. Elke stagiair blijft 20 tot 40 weken op de ZIC.

Iedereen leert

Wendy Heemskerk van het HagaZiekenhuis is projectleider ZIC: "Op een Zorg Innovatie Community leer je het vak. Daarnaast is er ruimte voor onderzoek en innovatie. Belangrijkste kenmerk is de andere manier van leren. Het is echt een 'learning community': iedereen leert, niet alleen de stagiair, maar ook de verpleegkundige. Dat zie je vooral terug in de manier van begeleiden. Het is naast uitleggen vooral veel vragen stellen. Zowel voor stagiairs als gediplomeerde verpleegkundigen is het belangrijk hun kritische houding door te ontwikkelen."

Dus ook voor de medewerkers in het ziekenhuis verandert veel. "De verpleegkundige zegt niet meer 'we doen het zo', omdat we het altijd zo doen. Hij of zij vraagt zich af waaróm het zo gedaan wordt op de afdeling en of dat nog wel de beste manier is. Het antwoord op die laatste vraag kan overigens gewoon 'ja' zijn," vertelt Heemskerk.  "Maar als het beter kan, dan gaat de verpleegkundige zelf op zoek. Dat gebeurt  bij voorkeur bij bestaande voorbeelden die zich elders bewezen hebben.  Evidence Based Practise (EBP) is dus het sleutelbegrip."

Onderzoeken van de beroepspraktijk

"Een ander belangrijk element van de ZIC is het gezamenlijk onderzoeken van de beroepspraktijk", zegt dr. Chris Wallner, onderzoekscoördinator en hogeschoolhoofddocent op De Haagse Hogeschool. "De stagiairs moeten onderzoek doen. Dat is niets nieuws. Wel nieuw is dat deze onderzoeken voortaan aansluiten op de praktijk en dat verpleegkundigen en studenten samen tijdens dit proces leren. De verpleegafdeling heeft drie thema's benoemd: patiëntveiligheid, culturele achtergronden en ketenzorg. Alle onderzoeken zullen binnen een van deze thema's vallen. En ze krijgen ook een vervolg, ofwel in de praktijk ofwel in verder onderzoek."

Ontwikkeling van de afdeling

Seniorverpleegkundige Anja Scheringa is als praktijkopleider een van de drijvende krachten achter de ZIC. Zij is blij dat de ZIC bijdraagt aan de ontwikkeling van de verpleegafdeling Longziekten. "We willen klaar zijn voor de toekomst. Klaar voor de toenemende complexiteit van zorg en voor de hogere eisen die aan de opleiding gesteld worden."