2016

HagaZiekenhuis expertisecentrum voor Tourette en Parkinson

17 mei 2016

Toch even schrikken als ouder: je kind knipoogt continu, trekt grimassen of slaat zichzelf. En kan daar niet mee ophouden. Het zijn tics die kunnen duiden op een mogelijk neurologische aandoening. Dan wil je weten wat er aan de hand is. Dat kan in het HagaZiekenhuis, expertisecentrum voor tics en bewegingsstoornissen. Een tic komt bij 1 tot 3 procent van de kinderen voor. Gelukkig blijkt dat bij 90 procent van hen de tics overgaan.

Ook bij volwassenen is vaak sprake van tics of andere bewegingsstoornissen waarbij diagnose en behandeladvies vaak complex is. Het is voor veel huisartsen, kinderartsen, (kinder)psychiaters, psychologen en andere zorgverleners dan ook soms moeilijk tics en andere bewegingsstoornissen te herkennen.

Om die reden hield het HagaZiekenhuis in april een symposium over tics en andere bewegingsstoornissen. Zo'n 120 belangstellenden leerden over de verschillende vormen, hoe deze te herkennen en te behandelen. Sprekers waren (kinder)neurologen uit het HagaZiekenhuis en LangeLand Ziekenhuis.

Expertisecentrum

Het HagaZiekenhuis is expertisecentrum voor de behandeling van bewegingsstoornissen, zoals de ziekte van Parkinson en het syndroom van Gilles de La Tourette. De meeste Nederlandse neurologen die gespecialiseerd zijn in Tourette hebben hun opleiding in het HagaZiekenhuis gevolgd.

Neuroloog Bas de Bruijn was een van de sprekers. "Het is belangrijk dat we bekendheid geven aan dit onderwerp. We merken dat het ontbreekt aan specifieke deskundigheid hierover. Omdat het relatief veel voorkomt, is het zaak dat huisartsen en anderen de symptomen vroegtijdig herkennen."

Hersenstimulatie

Niet alleen op het gebied van tics en Tourette, ook over bewegingsstoornissen in het algemeen is in het HagaZiekenhuis veel deskundigheid aanwezig. Voor mensen die last hebben van stijfheid, trage bewegingen, beven (tremor) en/of overbeweeglijkheid zijn diverse behandeling mogelijk. Als bijvoorbeeld medicatie niet werkt of teveel bijwerkingen geeft, biedt het HagaZiekenhuis ook de mogelijkheid van hersenstimulatie (beter bekend als Deep Brain Stimulatie).

Dankzij deze behandelmethode verminderen de bewegingsstoornissen, waardoor de kwaliteit van leven toeneemt. Veel patiënten kunnen na behandeling bepaalde dagelijkse activiteiten weer uitvoeren, hebben een betere nachtrust en soms treedt een verbetering op van spreken.

Specialismen

De neurologen binnen het HagaZiekenhuis hebben ook hun eigen specialisme of aandachtsgebied. Kinderneuroloog Lilian Sie: "Vroeger was een neuroloog alleen specialist in alles, tegenwoordig houdt ieder zich ook bezig met een of meerdere specifiek onderwerpen. De kinderneurologen in het Juliana Kinderziekenhuis hebben uiteraard een nauwe samenwerking met de neurologen die zich vooral met volwassenen bezighouden."

 

 Sprekers Symposium tics

Sprekers van het symposium tics en bewegingsstoornissen

 

Nieuwsoverzicht

januari 2016februari 2016maart 2016april 2016mei 2016juni 2016juli 2016augustus 2016september 2016oktober 2016november 2016december 2016
 

Volg ons op

  • Volg ons op Twitter
  • Volg ons op Youtube
  • Volg ons op Facebook