2016

HagaHartcentrum breidt minimaal invasieve hartklepbehandelingen uit

14 januari 2016

Mevrouw Petri zit alweer monter op haar bed op de verpleegafdeling van het Hartcentrum in het HagaZiekenhuis. Twee dagen daarvoor had zij als eerste patiënt in regio Den Haag een reparatie van een lekkende mitralisklep via de lies ondergaan (de Mitraclip). Tot nu was hiervoor een openhartoperatie noodzakelijk.

Mevrouw Petri is blij dat zij van haar benauwdheidsklachten af is. Interventiecardioloog Gabe Bleeker (rechts) en Ivo van der Bilt, cardioloog en echospecialist, behandelden haar via de nieuwe Mitraclip-methode

"Sommige patiënten hebben een te zwakke conditie en/of te veel bijkomende aandoeningen om een grote hartoperatie te kunnen ondergaan," zegt interventiecardioloog Gabe Bleeker. "Dankzij deze nieuwe implantatiemethode kunnen ook patiënten zoals de tachtigjarige mevrouw Petri alsnog een behandeling van hun kleplekkage krijgen. De nieuwe operatietechniek gaat via een katheter in de lies. Dat is veel minder ingrijpend en het risico is daardoor een stuk lager. De Mitraclip is een soort nietje waarmee de mitralisklep ter plaatse van de lekkage bij elkaar wordt geniet. Zo wordt de lekkage verholpen."

Het plaatsen van de Mitraclip vindt onder algehele narcose plaats en op geleide van echobeelden. Cardioloog Ivo van der Bilt is gespecialiseerd in de echobeeldvorming. "Het gaat om teamwork. De live echobeelden zijn cruciaal tijdens de ingreep. De operateur maakt gebruik van de echobeelden om de juiste positie van de clip te kunnen bepalen. De ingreep duurt zo'n anderhalf tot drie uur en wij kunnen deze nu aanbieden aan de patiënten in de regio Den Haag. Overigens hebben wij al langer ervaring met het behandelen van een aortaklepvernauwing via de lies. Hiermee hebben we al veel patiënten met succes kunnen helpen. De kracht van deze soort behandelingen ligt zeker ook in de nauwe samenwerking met de hartchirurgen, anesthesisten en intensive care specialisten."

Algehele conditie snel verbeterd

Met mevrouw Petri gaat het heel goed. Ze was voor de ingreep wel nerveus, maar het viel haar honderd procent mee. Na de ingreep merkte zij al dat ze minder kortademig was en ze liep al snel weer rond op de verpleegafdeling. Dat komt haar herstel alleen maar ten goede. Behalve mevrouw Petri werden nog twee patiënten via de nieuwe implantiemethode behandeld. Ook met deze dames gaat het goed.

Mitraclip

De Mitraclip niet de lekkage dicht

 

Nieuwsoverzicht

januari 2016februari 2016maart 2016april 2016mei 2016juni 2016juli 2016augustus 2016september 2016oktober 2016november 2016december 2016
 

Volg ons op

  • Volg ons op Twitter
  • Volg ons op Youtube
  • Volg ons op Facebook