2016

Groen licht in nieuwe en hypermoderne afdeling MDL-Urologie

27 september 2016

Het was passen en meten, maar Maag-Darm-Leverziekten (MDL) en Urologie delen nu een prachtige ruimte centraal op de eerste verdieping op de locatie Leyweg. Voor Longziekten is op de nieuwe afdeling een eigen scopiekamer beschikbaar. De ruime en lichte behandel- en spreekkamers zijn net ‘uit de verpakking’. Directievoorzitter Marjolein Tasche opende 26 september de gloednieuwe afdeling.

Uroloog Jasper Tijsterman en MDL-arts Rob Slangen staan met trots in een van de nieuwe scopiekamers. Tijdens een behandeling helpt groen licht de gemaakte beelden beter te bekijken.

Uroloog Jasper Tijsterman kijkt er naar uit hier samen te werken. "Er zijn nu 9 ruime scopiekamers voor onderzoek met camera's. Daarvan gebruikt MDL er 5, Urologie 3 (waarvan één voor de niersteenvergruizer die verhuist van de Sportlaan) en Longziekten één."

Groen licht

De scopiekamers zijn uitgerust met gedimd groen licht. MDL-arts Rob Slangen vertelt waarom: "Daardoor behouden de beelden op de diverse schermen de maximale resolutiekwaliteit als je het normale licht uitdoet (nodig bij een scopie). Iedere kamer heeft meerdere schermen zodat foto's, verslagen en uitslagen van de patiënt direct beschikbaar en zichtbaar zijn. Verder is er verplaatsbare röntgenapparatuur die we dus in meerdere kamers kunnen gebruiken. Dat werkt efficiënt, zowel voor de behandelaar als voor de patiënt. En in de back-office kunnen de artsen met elkaar overleggen en onderwijs geven aan de arts-assistenten."

Universele inrichting is praktisch

De nieuwe afdeling op de eerste etage is centraal gelegen in huis. "Logistiek is dat veel beter", zegt Rob Slangen. "Er zijn hele korte lijnen met de chirurgen en anesthesiologen die nu 'om de hoek' zitten. Dat geldt ook voor de Spoedeisende Hulp, de OK, Intensive Care en de Acute Opname en Diagnostiek Afdeling (AODA)." De afdeling heeft een grote Holding (voorbereidingskamer) en er is een uitslaapkamer waar patiënten na onderzoek rustig kunnen bijkomen. Alle behandelruimten zijn universeel ingericht met apparatuur en benodigdheden. Voor de medewerkers is dat heel praktisch. Tussen twee behandelruimtes zijn er geluidsdichte verslagleggingplekken. En ook niet onbelangrijk, patiënten die vanuit de kliniek voor onderzoek naar de afdeling komen, blijven gescheiden van de poliklinische patiënten.

Eigen desinfectie

Op de nieuwe afdeling is ook een ultramoderne afdeling Centrale Endoscopen Reiniging en Desinfectie (CERD). Deze is beschikbaar voor de gehele locatie Leyweg. "Hier zijn we uniek in", vertelt Rob trots. "De gebruikte scopen gaan via een systeemkast naar het desinfecteerapparaat en zijn, na diverse veilgheidschecks, weer schoon en veilig voor gebruik. Er werken gespecialiseerde medewerkers op de CERD om er voor te zorgen dat de schoonmaak nauwkeurig volgens procedure plaatsvindt."

 

Nieuwsoverzicht

januari 2016februari 2016maart 2016april 2016mei 2016juni 2016juli 2016augustus 2016september 2016oktober 2016november 2016december 2016
 

Volg ons op

  • Volg ons op Twitter
  • Volg ons op Youtube
  • Volg ons op Facebook