2016

Eerste Keppie uitgereikt

15 april 2016

Chemotherapiepatiënten van het HagaZiekenhuis krijgen sinds kort een Keppie van stichting HagaVrienden: een fluweelzacht slaapmutsje dat het hoofd van de patiënt ’s nachts warm houdt. Op donderdag 14 april is het eerste Keppie uitgereikt aan mevrouw Develing-Harteveld.

Mevrouw Develing-Harteveld neemt eerste Keppie in ontvangst

Mevrouw Develing-Harteveld staat nog aan het begin van het chemotherapietraject dat zij moet ondergaan. Chemotherapie kent veel bijwerkingen, waaronder het uitvallen van het hoofdhaar. Met name voor vrouwen is dit vaak erg confronterend. Het kaal worden heeft echter ook een praktisch nadeel: het hoofd kan erg koud aanvoelen en 's nachts de slaap belemmeren. Het Keppie heeft een speciale pasvorm, waardoor de muts tijdens de slaap goed blijft zitten.

Waarom een Keppie?

"Een patiënt met chemotherapie heeft last van veel bijwerkingen", vertelt Esther Selier, verpleegkundig specialist oncologie. "Te denken valt aan misselijkheid, moeheid, huidveranderingen, nagelproblemen en haarverlies. Anderen kunnen ineens zien dat je ziek bent. Daarnaast is de hoofdhuid heel gevoelig voor alles waar deze mee in aanraking komt. Pruiken voelen soms warm en zweterig aan. En je kunt er niet mee slapen. Maar zonder pruik is je hoofdhuid weer heel koud, wat niet prettig is. Bovendien irriteren gewone mutsjes vanwege de naden."

Zorgzaamheid

Daarom hebben Esther en collega Barbara van den Berg aan HagaVrienden gevraagd om de Keppies te financieren. "Deze mutsjes zijn naadloos en gemaakt van een fluweelzachte, ademende stof. Ze komen in verschillende kleuren en maten. We willen hiermee een strohalm aanreiken aan patiënten die een chemotraject in moeten", legt Barbara uit. "Het gevoel is anders als de patiënt ons spreekuur verlaat met een klein cadeau. Een cadeau dat hen helpt tijdens het ziek zijn. En dat goed past bij de kernwaarde zorgzaamheid van het HagaZiekenhuis".

170 Keppies

De Keppies worden gesponsord door Stichting Roparun, dat projecten steunt die kwaliteit toevoegen aan het leven van kankerpatiënten. In totaal doneert de stichting 170 Keppies aan stichting HagaVrienden.

 

Nieuwsoverzicht

januari 2016februari 2016maart 2016april 2016mei 2016juni 2016juli 2016augustus 2016september 2016oktober 2016november 2016december 2016
 

Volg ons op

  • Volg ons op Twitter
  • Volg ons op Youtube
  • Volg ons op Facebook