CARs bezoeken Haga

25 maart 2016

“Slim, grandioos, interessant!” … Zo maar wat enthousiaste reacties van de leden van de CAR (Cliëntenadviesraad) die op donderdag 24 maart te gast waren in het Haga. Het waren de leden van drie CAR’s: die van het HagaZiekenhuis, die van Reinier de Graaf en die van het LangeLand.

Met een fotomoment sluiten de leden van de drie CAR’s (van het Haga, Reinier de Graaf en LangeLand) de interessante rondleiding door het HagaZiekenhuis af

Voor elk van de drie ziekenhuizen is de CAR een belangrijk orgaan. De CAR behartigt namelijk de gemeenschappelijke belangen van de patiënten. Deze adviesraad komt meerdere keren per jaar bijeen en brengt gevraagd en ongevraagd advies uit aan de ziekenhuisdirectie.

Enthousiasme
Er is (nog) geen gezamenlijke CAR voor de Reinier Haga Groep, maar vanwege de bestuurlijke fusie leren de drie CAR's elkaar wel kennen. Drie keer per jaar komen ze bijeen. Tijdens hun vorige samenzijn, afgelopen december, bezochten ze Reinier de Graaf. En nu was het de beurt aan het Haga. De rondleiding ging op verzoek van de CAR's langs de HagaApotheek, het Hartcentrum, het JKZ en het Ronald McDonald Huis. Elke afdeling kon rekenen op veel belangstelling en enthousiasme van de elf aanwezige CAR-leden. Een kort verslag van de dag.

Robot
In de HagaApotheek laat apotheker Maarten Ploeger als eerste de medicijnrobot zien. Ook vertelt hij onder meer over de slimme indeling van de apotheek met vooraan balies voor snelle uitgifte van medicijnen, aan de zijkanten balies waar persoonlijke dingen kunnen worden besproken en achterin speciale ruimtes voor CF-patiënten.

7000 opnames
In het Hartcentrum vertelt medisch manager Matthijs Bax dat er 650 hartoperaties per jaar worden gedaan, dat er jaarlijks 7000 opnames zijn op de Eerste Harthulp en dat er daarvan 2500 patiënten naar de Hartbewaking (CCU) gaan. Matthijs laat het beeldscherm zien van het telemetriesysteem (meten op afstand). Een hartfilmpje dat in de ambulance wordt gemaakt, kan hier worden uitgelezen en beoordeeld. Ook laat hij de verschillende kleuren licht zien die, vanwege hun rustgevende effect, in de kamers kunnen worden gebruikt. Een mogelijkheid waarmee sommige patiënten heel blij zijn.

Honderd vrijwilligers
Op de derde etage van de nieuwbouw neemt manager Ronald McDonald Huis Suzanne Keulaerds de leden van de CAR mee door het tijdelijke (t)huis voor ouders van kinderen die in het JKZ zijn opgenomen. De CAR-leden zijn duidelijk onder de indruk. Suzanne vertelt dat de hele inrichting door middel van sponsoring is gerealiseerd en dat er maar liefst honderd vrijwilligers werken.

Karakters op de muur
In het Juliana Kinderziekenhuis (JKZ) laat Tineke Holierhoek, unithoofd Dagbehandeling, het belevingsontwerp van het JKZ zien, dat erop is gericht kinderen minder stress te laten ervaren. Ze gaat met haar gasten eerst naar de behandelkamer en daarna naar de gang richting de operatiekamers. Daar reizen de karakters op de muur met de kinderen mee naar de OK. Tineke vertelt dat het concept goed werkt en dat kinderen het leuk vinden. De CAR-leden zijn positief verrast, ook over de verpleegkamer die ze krijgen te zien. Met het bezoek aan het JKZ wordt het meer dan geslaagde bezoek afgesloten. Het was eigenlijk te kort.