Beschermde Wiegkamer JKZ is nu open

21 december 2016

Op woensdag 21 december is de Beschermde Wiegkamer in het Juliana Kinderziekenhuis (JKZ) officieel geopend. In deze kamer kan een pasgeboren baby veilig en anoniem te vondeling worden gelegd.

Het JKZ is het eerste kinderziekenhuis ter wereld met een Beschermde Wiegkamer. Deze bevindt zich bij het HagaSpoedplein aan de achterzijde van het HagaZiekenhuis locatie Leyweg. De Beschermde Wiegkamer is een kamer van 1,5 bij 3 meter waar de moeder ongezien en anoniem naar binnen kan gaan en haar baby in een ledikantje kan leggen. Ze kan er afscheid nemen of om hulp vragen.

Kinderarts Madelon Ruige is een van de initiatiefnemers: "Vorig jaar werd er vlak bij het JKZ een baby te vondeling gelegd. Dat deed iets met ons allemaal, daar wilden we iets aan doen. Een moeder die haar baby afstaat, is overstuur en in paniek. Om te voorkomen dat er risico's voor moeder en baby ontstaan, is er nu ook voor deze regio veilige opvang mogelijk. Voor de moeder en de pasgeborene staat dag en nacht een team van professionals klaar voor medische zorg, steun, troost en hulp. Alle zorgverleners hebben een geheimhoudingsplicht."

Madelon Ruige en ervaringsdeskundige Anouk Bakker - zelf ooit te vondeling gelegd - verrichtten samen met directievoorzitter Marjolein Tasche de openingshandeling door twee puzzelstukjes aan elkaar te leggen. De moeder die haar kind in de Beschermde Wiegkamer achterlaat, vindt daar namelijk een envelop met twee unieke puzzelstukjes die bij elkaar horen. De moeder kan een van de puzzelstukjes meenemen. Mocht zij zich later bedenken, dan kan zij met het puzzelstukje aantonen dat zij de moeder van de baby is. Als ze dat binnen drie maanden doet, kan zij alsnog met haar baby herenigd worden, omdat die dan nog niet officieel is afgestaan ter adoptie.

De Beschermde Wiegkamer is een initiatief van het JKZ en de landelijke stichting Beschermde Wieg. Zie ook www.beschermdewieg.nl of www.julianakinderziekenhuis.nl/beschermdewiegkamer

Beschermde Wiegkamer JKZ is nu open