Arts assistent Jasmijn de Rooij ontvangt Tom Voûte Young Investigator Award

26 oktober 2016

Jasmijn de Rooij, arts assistent Kindergeneeskunde in het Juliana Kinderziekenhuis, heeft de Tom Voûte Young Investigator Award in ontvangst mogen nemen. Zij kreeg de jaarlijkse award van KiKa vanwege haar onderzoek op het gebied van de kinderoncologie.

Jasmijn richtte zich in haar onderzoek op fouten in het DNA in acute megakaryoblasten leukemie (AMKL). De jury was onder de indruk van de hoogwaardige kwaliteit van Jasmijn's onderzoek en de presentatie die zij er over gaf tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van KiKa op 22 september.

Uitgebreid onderzoek bij kinderen met leukemie

"In mijn proefschrift heb ik nieuwe afwijkingen beschreven die voorkomen bij acute myeloïde leukemie (AML) op de kinderleeftijd," legt Jasmijn uit. "Specifieke aandacht in het onderzoek is de acute megakaryoblastaire leukemie of AMKL, een  zeldzame vorm in de groep van AML. Lange tijd was er slechts één genetische afwijking beschreven die deze ziekte tot gevolg had. Kinderen met AMKL hebben een grote kans om aan de ziekte te overlijden. Door intensieve internationale samenwerkingen zijn er leukemiecellen van een grote groep AMKL-patiënten verzameld, waardoor uitgebreider onderzoek naar de genetische afwijkingen in de leukemiecellen mogelijk was. Gekeken werd of die afwijkingen voorspellen of kinderen herstellen van de ziekte of niet. In mijn proefschrift worden diverse nieuwe afwijkingen beschreven in deze specifieke groep van AMKL (deze heten NUP98/KDM5A, HOX-herschikkingen enGATA1s mutaties), waarvan de laatste twee een goede overlevingskans hebben. Deze wordt standaard behandeld met intensieve chemotherapie met helaas forse bijwerkingen op de korte en lange termijn. De patiënten met een genetische afwijking met een goede overlevingskans kunnen mogelijk behandeld worden met minder chemotherapie. Hopelijk verminderen daardoor bijwerkingen van de chemo."

Tijdens haar studie was Jasmijn al geïnteresseerd in de kinderoncologie. "Na mijn studie wilde ik graag meer wetenschappelijke ervaring opdoen. Laboratoriumonderzoek leek mij een goede aanvulling hiervoor. Ik kwam in contact met de AML-werkgroep in het Sophia Kinderziekenhuis en kon daar met een project beginnen. Tijdens mijn onderzoek kreeg ik meer interesse in AMKL door de zeldzaamheid, de slechte overlevingskans en de geringe kennis over de onderliggende genetische afwijkingen. Ik heb mijn onderzoek toen meer in die richting voortgezet. "

Verder onderzoek

Het onderzoek van Jasmijn biedt aangrijpingspunten voor nieuwe therapieën of aanpassing in de behandeling van kinderkanker. "Naar aanleiding van mijn onderzoek wordt er nu onderzoek gedaan of patiënten met AMKL -veroorzaakt door de GATA1smutatie- met minder chemotherapie behandeld kunnen worden. Daarnaast wordt er in de AML-werkgroep van prof dr. Zwaan van het Sophia Kinderziekenhuis onderzoek gedaan naar mogelijke leukemiecel-specifieke therapieën. "

Prof. dr. Tom Voûte

Prof. Dr. Tom Voûte was een begenadigd arts die zich met hart en ziel inzette voor de strijd tegen kinderkanker. Hij was de grondlegger van de kinderoncologie in Nederland, oprichter van Stichting Kindergeneeskundig Kankeronderzoek (SKK) en medeoprichter van KiKa. Na zijn overlijden in 2008 besloot het bestuur van SKK de naam te veranderen in het Tom Voûte Fonds.