André Kuipers in HagaZiekenhuis: veiligheid en samenwerking zijn van levensbelang

23 november 2016

Als één iemand weet hoe belangrijk samenwerking voor veiligheid is, dan is dat ruimtevaarder André Kuipers. Hij vertelde hierover tijdens een symposium in het HagaZiekenhuis over Patiëntveiligheid. De astronaut en voormalige arts gaf een unieke inkijk in de wereld van de ruimtevaart, waar net als in het ziekenhuis veiligheid van levensbelang is.

Met André Kuipers de ruimte in

Als wetenschapper, ruimtevaarder en teamworker benadrukt hij dat goede samenwerking in een team de veiligheid en het plezier vergroten. Met mooie voorbeelden weet hij het thema veiligheid te illustreren. "Alles moet kloppen, er mag niets aan het toeval worden overgelaten. Bijvoorbeeld hoe wij heel voorzichtig de nauwe capsule in moeten gaan. We mogen nergens onderweg per ongeluk aan een snoertje blijven haken. Dat zou zomaar fataal kunnen zijn. Je bent heel erg op elkaar aangewezen en we moeten elkaar voor 100% kunnen vertrouwen."

Droom

André Kuipers bracht tijdens twee ruimtemissies in totaal 204 dagen in de ruimte door. Hij woonde een half jaar in het ISS-ruimtestation en deed veel wetenschappelijk en medische onderzoeken. Van origine is André Kuipers arts, maar zijn passie ligt bij de ruimtevaart. "Er komt heel wat bij kijken om astronaut te worden", vertelde André Kuipers. "Er gaan jarenlange intensieve voorbereidingen en trainingen aan vooraf, waarbij je geduld en doorzettingsvermogen behoorlijk op de proef worden gesteld. Maar voor zo'n grote droom -die ook nog eens werkelijkheid is geworden- heb je veel over."