2016

AIOS interne geneeskunde van HagaZiekenhuis scoren landelijk het beste

20 juni 2016

Vier arts-assistenten die in opleiding tot internist in het HagaZiekenhuis werken, hebben het beste gescoord tijdens de landelijke NIV-kennistoets interne geneeskunde. Hun opleiders in het Haga zijn supertrots op deze mooie prestatie.

Op de foto [vlnr]: internist-nefroloog Marjolijn van Buren, AIOS Marloes Leemreize, AIOS Yara van Holstein, AIOS Robert van den Broek, internist ouderengeneeskunde Joep Lagro en AIOS Jaap Stolk

De NIV-kennistoets (NIV staat voor Nederlandse Internisten Vereniging) is verplicht voor artsen in opleiding tot internist. Dat geldt ook voor artsen in opleiding tot cardioloog, longarts, klinisch geriater, reumatoloog en gastro-enteroloog tijdens de vooropleiding Interne Geneeskunde. De kennistoets wordt op zeven verschillende locaties in Nederland uitgevoerd en bestaat uit 150 meerkeuzevragen. Alle onderdelen van de interne geneeskunde zijn er in opgenomen zoals o.a. nefrologie, infectieziekten, oncologie, acute geneeskunde, endocrinologie en ouderengeneeskunde. Jaarlijks maken ongeveer 700 deelnemers deze kennistoets. Zij werken in 58 verschillende opleidingsziekenhuizen, verdeeld over Nederland.

Ver bovengemiddeld

"Jaap Stolk, Robert van den Broek, Yara van Holstein en Marloes Leemreize zijn onze 1e jaars AIOS die de NIV-kennistoets hebben gedaan", zegt internist-nefroloog en opleider Marjolijn van Buren. "Wij zijn enorm trots dat zij allemaal zo'n geweldig resultaat hebben neergezet. Jaap scoorde het hoogste met 103,3 punten. En ook Robert, Yara en Marloes scoorden een gemiddelde puntenscore van 95,9. Dat is ver boven de gemiddelde score van 74,5 en het beste van alle 58 opleidingsklinieken in Nederland. Ze scoorden zelfs nog hoger dan de gemiddelde score van alle landelijke 4e jaars AIOS (93,5 punten)."

Onderwijs van hoog niveau

Maar waarom scoorden de AIOS van Haga zo goed? "De patiëntenpopulatie in het HagaZiekenhuis is zeer divers", zegt Jaap. "Hierdoor zien de AIOS interne geneeskunde veel verschillende ziektebeelden, van frequent voorkomend tot zeer zeldzaam. Zo wordt de kennis in de breedte verhoogd. In het Haga zijn de verschillende subspecialisaties van de interne geneeskunde breed vertegenwoordigd en worden op hoog niveau beoefend. Dankzij deze expertises is er meer verdieping mogelijk in de kennis. Het onderwijs in het Haga is van hoog niveau. De focus ligt op onderwijs en opleiding in brede zin, het bevorderen van hoogwaardige patiëntenzorg (met topklinische behandeling en topreferente zorg), patiëntgericht onderzoek en zorginnovatie. Onze Haga-opleiders begeleiden, motiveren en stimuleren ons en zij zorgen tevens voor een goede opleidings- en werksfeer. De kennis wordt voortdurend verbeterd door casuïstiek en gestructureerd onderwijs. Als AIOS interne geneeskunde krijg je in het Hagaziekenhuis zo de mogelijkheid om je maximaal te ontwikkelen. Dat alles heeft er toe bijgedragen dat er door ons alle vier zo goed gescoord is tijdens de kennistoets."

Passie voor het vak

Jaap begon in december 2015 met zijn AIOS-opleiding. Daarvoor werkte hij al een jaar als assistent niet in opleiding (ANIOS) op de afdeling Interne Geneeskunde in het HagaZiekenhuis. "Ik heb een passie voor het vak interne geneeskunde, ben gemotiveerd om mezelf continue te verbeteren en heb plezier in het dagelijkse werk. Dat geldt trouwens ook voor mijn AIOS-collega's. Het toepassen en vertalen van de kennis van ingewikkelde interne regelmechanismen naar ziektebeelden in de dagelijkse praktijk spreekt mij erg aan. De combinatie van acute en chronische zorg en de diversiteit van de patiëntenpopulatie maakt dit een zeer dynamisch en uitdagend vakgebied om in te werken."

 

Nieuwsoverzicht

januari 2016februari 2016maart 2016april 2016mei 2016juni 2016juli 2016augustus 2016september 2016oktober 2016november 2016december 2016
 

Volg ons op

  • Volg ons op Twitter
  • Volg ons op Youtube
  • Volg ons op Facebook