2016

Advanced Trauma Life Support cursus in het HagaZiekenhuis

30 mei 2016

Voor het eerst werd de ATLS-Refresher Course, een training voor traumachirurgen, SEH-artsen en -verpleegkundigen, in het HagaZiekenhuis gehouden. ATLS staat voor Advanced Trauma Life Support. Het werd een groot succes.

Al om zes uur 's morgens vroeg worden de instructeurs begin april voor het ontbijt bij initiatiefnemer en traumachirurg Hub van der Meulen thuis in Delft welkom geheten. Voor alle instructeurs was overnachting geregeld in Delft zodat iedereen op tijd aanwezig kon zijn om de dag op tijd te kunnen starten in het HagaZiekenhuis, locatie Leyweg. Alle cursisten verzamelden zich op de cursusdag op de 6e etage.

Na een openingswoord om zeven uur door Egbert-Jan Verleisdonk, voorzitter van ATLS Nederland, kon worden gestart met de ATLS Refresher Course. Onder de bezielende leiding van ervaren ATLS-instructeurs werd getraind in het gezamenlijk opvangen van een traumapatiënt volgens scenariotraining. Een groot voordeel van het organiseren van de ATLS Refresher Course op eigen locatie bleek de interactie tussen de cursisten. Collega's uit het eigen ziekenhuis en de regio trainden en leerden samen.

Locatie

De nieuwe onderwijsruimte met skillslab, ingericht met onderwijslokalen en practicaruimten, bleek uitstekend geschikt en voldeed aan alle wensen.

De Advanced Life Support Group (ALSG), verantwoordelijk voor de ATLS-trainingen in Nederland, maakt normaliter gebruik van haar eigen faciliteiten in Tilburg of Houten. Het HagaZiekenhuis kreeg de eer om de ATLS-Refresher Course als eerste in het ziekenhuis te organiseren. Frits van der Linde, traumaspecialist van Groene Hart Ziekenhuis Gouda, verwoordde het als volgt: 'Prachtige faciliteiten, erg enthousiasmerend onderwijs.'


Examen

De uiterst leerzame dag vol scenariotrainingen werd afgesloten met een verplicht schriftelijk examen. Iedereen had zich zo goed voorbereid op deze cursus waardoor een 100% slagingspercentage werd gehaald! Beter kon de dag niet worden afgesloten. Het HagaZiekenhuis hoopt deze cursus op regelmatige basis te gaan organiseren om daarmee binnen de regio een vaste bijdrage te bieden aan onderwijs en nascholing.

Haga _Cursus ATLS_0653-web
Alle deelnemers slaagden voor de cursus. Gefeliciteerd!

Haga _Cursus ATLS_0699-web
Veel praktijkoefeningen...

Haga _Cursus ATLS_0788-web
maar ook theorie.

 

Nieuwsoverzicht

januari 2016februari 2016maart 2016april 2016mei 2016juni 2016juli 2016augustus 2016september 2016oktober 2016november 2016december 2016
 

Volg ons op

  • Volg ons op Twitter
  • Volg ons op Youtube
  • Volg ons op Facebook