2016

“Komen mensen ook uit een ei?”

10 februari 2016

“Jullie weten vast wel dat mensen niet uit een ei komen als ze geboren worden,” vertelt gynaecoloog Hanneke Feitsma van het HagaZiekenhuis aan een groep kinderen in het Haagse Museon. Hanneke gaf er op 7 februari twee keer een lezing aan bij elkaar zo’n honderd kinderen.

In het Haagse Museon is er speciaal voor nieuwsgierige kinderen tussen 8 en 12 jaar een MuseumJeugdUniversiteit. Ze leren via collegereeksen van echte wetenschappers en experts over uiteenlopende onderwerpen hoe het nu echt zit of wat ze altijd al had willen weten. De colleges zijn twee keer per jaar, in februari en september. De kinderen die aan de colleges meedoen, krijgen een stempel op hun eigen collegekaart. En als die vol is, ontvangen ze een diploma.

Interactief college

Hanneke legde op enthousiaste wijze uit wat er in het lichaam allemaal gebeurt als er een baby in de buik groeit en waarom dit wel een beetje lijkt op het leggen en uitbroeden van een ei. "Kinderen ontwikkelen zich niet buiten het lichaam van de moeder tot baby, maar in de baarmoeder", legt Hanneke aan de kinderen uit. "In een ei en in de baarmoeder vindt ongeveer hetzelfde proces plaats. Iedereen start toch als een bevruchte ei(cel). En zaadcellen doen de 'eierrace' met slechts één winnaar."

Met de kinderen speelde Hanneke ook het 'chromosomenspel': 'Hoe komt het dat je een jongen of meisje wordt, blauwe of bruine ogen krijgt, hoe worden de eigenschappen verdeeld.' En hoe zit het met eeneiige en twee-eiige tweelingen? Hoe word je van één cel een baby en wat kan een baby al in de baarmoeder, zoals kijken, horen, salto's maken, plassen en drinken. Alle kinderen luisterden geboeid en ze stelden veel serieuze en fantasievolle vragen.

Goed gevoel

Hanneke vond het meteen leuk om een bijdrage te leveren aan de collegereeks, toen zij werd gevraagd. "Mijn dochter doet ook mee aan colleges van de MuseumJeugdUniversiteit. Ze is er altijd heel enthousiast over. Ik vind het bijzonder om eraan bij te dragen en tegelijk vond ik het ook spannend, want ik ben niet gewend om aan kinderen les te geven. Maar het beviel mij goed. Ik vond het leuk om ze op interactieve wijze meer kennis bij te brengen."

Wie geïnteresseerd is kan meer informatie vinden op www.museumjeugduniversiteit.nl
 

Gynaecoloog Hanneke Feitsma
Gynaecoloog Hanneke Feitsma legt uit hoe een baby in de buik groeit

Gynaecoloog Hanneke Feitsma 2
Enthousiast deden de kinderen mee aan het 'chromosomenspel'

 

Nieuwsoverzicht

januari 2016februari 2016maart 2016april 2016mei 2016juni 2016juli 2016augustus 2016september 2016oktober 2016november 2016december 2016
 

Volg ons op

  • Volg ons op Twitter
  • Volg ons op Youtube
  • Volg ons op Facebook